Kheer eller payasam är en av min absoluta favoritdessert. Jag förstår inte hur något så enkelt kan vara så gott, speciellt efter en indisk middag. Den påminner om risgrynsgröt men smaksätts med kardemumma och toppas med nötter och russin. Kheer äts i hela Indien och kan se lite olika ut beroende på var du befinner dig. Jag gillar den ganska tjock medan andra gillar den riktigt rinnig, det är helt upp till dig. Kheer brukar oftast serveras som den är, både varm och kall. Jag gillar att lägga till färska bär eller frukt, men det är inte så man brukar äta den.
Mjölk och grädde?
Jag gillar att använda mig av soja- eller havremjölk samt kokosgrädden. Kokosgrädde ger inte en tydlig kokossmak alls men den ger en härlig fyllighet tack vare sin höga fetthalt.
Ris?
Jag brukar göra kheer på vanligt basmatiris, men det går bra med grötris om det är vad du har hemma. Många använder ”krossat basmatiris” i Indien. Det är helt enkelt det bortsorterade brutna riset som inte är lika ”fint” som de hela kornen och därför billigare.
Bär
Kheer äts bara som den är i sin enkelhet, men jag gillar att servera färska bär till eller en klick sylt.
Kheer, 4 portioner
¾ dl basmatiris
8 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
2 dl grädde, t ex havre-, soja- eller kokosgrädde
1 dl strösocker
¼ tsk kardemummakärnor, mortlade
Servering
1 msk hackad mandel
1 msk hackade pistagenötter
1 msk hackade russin
- Skölj riset och blötlägg i 30 minuter.
- Koka upp mjölk och grädde och rör sedan ner riset. Låt sjuda på ganska svag värme i 30-40 minuter eller tills du har fått en tjockare gröt. Rör om då och då.
- Rör ner socker och kardemumma och låt puttra på i ytterligare 5-10 minuter tills det tjocknar ytterligare. Vänd ner nötter och russin.
- Fördela puddingen i skålar och servera.